• «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;»

  «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;»

  Σε πρόσφατη συζήτηση τέθηκε στο τραπέζι το ερώτημα: «γιατί οι Ελληνες δεν λειτουργούν σαν τους Εβραίους, γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;». Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ισως γιατί οι ομοιότητες είναι πάμπολλες, αλλά οι διαφορές θεαματικές. Είμαστε και οι δύο λαοί με μακρά ιστορία, που θεωρούμε μάλιστα ότι είμαστε έθνη ανάδελφα. Εχουμε μια λαμπρή διασπορά που διαπρέπει σε όλο τον κόσμο και ξεχωρίζει με τις επιδόσεις της στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα. Ελλάδα και Ισραήλ είναι επίσης μικρές χώρες, που έχουν όμως παγκόσμια ακτινοβολία, στρατηγική σημασία και επιρροή πολλαπλώς μεγαλύτερη του μεγέθους τους.Κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές. Η εβραϊκή διασπορά έχει οργανωθεί με έναν μοναδικό τρόπο, που της επιτρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμες στιγμές αποτελεσματικά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε Συνέχεια...
 • 1
 • 2
 • 3

Θέματα για Συζήτηση και Σχολιασμό

Η σημερινές μας επιλογές

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Αναρτήσεις Τελευταίας Εβδομάδας

 • «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;»


  Σε πρόσφατη συζήτηση τέθηκε στο τραπέζι το ερώτημα: «γιατί οι

  Συνέχεια...
 • Αμετάκλητη κλιματική αλλαγή! Τελευταία ευκαιρία


  Πριν από δεκαπέντε χρόνια πολλοί ήταν αυτοί που άσκησαν κριτική

  Συνέχεια...
 • Κι όμως! Λεφτά υπάρχουν!


  Το «ωραίο» με τα έργα του Ταμείου ανάκαμψης δεν είναι

  Συνέχεια...
 • Χρήστος Χωμενίδης: Μπροστά, μας περιμένουν κατακλυσμιαίες αλλαγές


  «Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη “Νίκη” είναι μια

  Συνέχεια...
 • Η δύναμη του αθλητισμού


  Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για ένα

  Συνέχεια...
 • 1
 • 2

Χρονογράφημα

 • Ώρα καλή στην στράτα της

  Ώρα καλή στην στράτα της

  Δεν μ’ άρεσε η είδηση ότι φεύγει από την Ελλάδα η Ίνγκεμποργκ. Όπως επίσης με ενόχλησε σφόδρα η ενημέρωση της ότι σε κάποιον σκοτεινό δρόμο της (Ύδρας;) της πέταξαν μια πέτρα που της έσκισε το μέτωπο. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν τα επικροτεί αυτά και κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν αποδέχεται ούτε δικαιολογεί τη βία εναντίον οποιουδήποτε.Όπως εξήγησα και σε προηγούμενο κείμενο μου επί του θέματος, είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες σε μια δημοκρατική χώρα, έχουμε στέρεα άποψη για το τι είναι σωστό και τι λάθος, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων να έχουν τη γνώμη τους και να τη διατυπώνουν ελεύθερα, αλλά δεν τρώμε και αμάσητες τις κατηγορίες που εκτοξεύει ο κάθε τυχάρπαστος εναντίον μας. Θεωρούμε καλοδεχούμενο όποιον θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά δεν θα βάλουμε και τα κλάματα αν κάποιος δεν μας γουστάρει και φύγει για το πατρικό του.Κατά τούτο, ώρα καλή στη στράτα της κι αέρας στα πανιά κι ούτε πουλί πετούμενο Συνέχεια...
 • 1

Η Συνέντευξη της Εβδομάδας

 • Χρήστος Χωμενίδης: Μπροστά, μας περιμένουν κατακλυσμιαίες αλλαγές

«Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη “Νίκη” είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο.

Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη “Νίκη”. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη.

Αγκαλιάζω τα πιό δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγούν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!»

Υπήρξε η αρχική δήλωση του Χρήστου Χωμενίδη όταν πληροφορήθηκε ότι η «Νίκη» του, το μυθιστόρημα που με

Συνέχεια...