Επιλογές Αρθρογραφίας

Ολα τα Αρθρα που αναρτήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου

Εμεις και οι γείτονες μας.......

  • Η δεύτερη τουρκική «εισβολή»
  • Θεατές κι αθέατες πλευρές του Κυπριακού
  • Σύγκριση ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
  • Η Τουρκία έχει (και άλλους) πολλούς λόγους να ανησυχεί…
  • Ο ελληνικός επεκτατισμός στα μάτια των Τούρκων - ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • Ο ελληνικός «επεκτατισμός» στα μάτια των Τούρκων - ΜΕΡΟΣ ΔΕΤΕΡΟ
  • Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Σαράντα επτά χρόνια μετά την πρώτη εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία πραγματοποιεί εφέτος, ακριβώς την ίδια μέρα στις 20 Ιουλίου, μια δεύτερη «εισβολή», όχι βέβαια στρατιωτική τη φορά αυτή, αλλά με την αποστολή μιας πολυπληθούς κυβερνητικής, στρατιωτικής και κομματικής ηγεσίας με επικεφαλής τον τούρκο πρόεδρο. Με στόχο, πέρα από τη γνωστή ήδη εξαγγελία του για την ίδρυση δύο κρατών (που θα επισημοποιήσει έτσι τη διχοτόμηση που δημιούργησε η πρώτη εισβολή), την ανακοίνωση για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει για τα Βαρώσια. Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας εθνικοθρησκευτικής εκδήλωσης που θα συνδυάζει τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού με την ίδρυση βάσης για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί τέτοιου είδους φιέστες να εντυπωσιάζουν τον χειμαζόμενο από τη δραματική οικονομική κρίση τουρκικό λαό, αποδεικνύουν όμως παράλληλα ότι η Τουρκία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ για την ίδρυση

Συνέχεια...

Εύκολα καταλήγει κάποιος ότι συνιστά μνημείο αδιέξοδων πολιτικών και αποτυχημένων ηγεσιών

Σχόλιο για το Κυπριακό ζήτημα και τη στάση Ελλάδας και Τουρκίας για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης του.
Άλλοτε οι βεβαιότητες ήταν πολλές. Στην εποχή μας αρκετές απ’ αυτές έχουν καταπέσει. Μαζί τους και οι ψευδαισθήσεις κι οι αυταπάτες. Εξάλλου, η ισχύς του πραγματισμού επιδρά καταλυτικά στην απόκτηση αυθεντικής σχέσης με τη ζώσα πραγματικότητα.

Φαίνεται πως μια από τις βεβαιότητες που παραμένει σταθερή στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή είναι ότι το πρόβλημα του Κυπριακού αποδεικνύεται άλυτο. Στην πεποίθηση αυτή συγκλίνουν όλοι οι παράγοντες, οι οποίοι κατά καιρούς ασχολήθηκαν με αυτό. Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει κι ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, στο βιβλίο του «Γη της Επαγγελίας», αναφέρεται στα αδιέξοδα, κάνοντας λόγο για απροθυμία επίλυσης από τους εμπλεκόμενους. Μάλιστα, παραλληλίζει το ζήτημα με το Παλαιστινιακό.

Απογοητευμένος, αλλά και θυμωμένος για το Κυπριακό

Συνέχεια...

Συχνά κρατάμε στο μυαλό μας στυλιζαρισμένες αφηγήσεις του παρελθόντος που πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Ζητήστε από έναν αναλυτή να περιγράψει την ιστορία της εμπλοκής της Ελλάδας στον κόσμο μετά το 1821, και θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να προσφέρει μια ασαφή, διχασμένη ιστορία. Υπήρχε ο απελευθερωτικός αγώνας και η εποχή μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ο απελευθερωτικός αγώνας πιθανότατα θα αναγνωριζόταν ως μια αδιάλειπτη γεωπολιτική και ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ του ανταγωνισμού ισχύος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο αναλυτής μπορεί να αφηγηθεί ότι οι εθνικές δυνάμεις επικράτησαν ακολουθώντας αδιάκοπα την στρατηγική των Δυτικών, που διατυπώθηκε εν τέλει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η σκέψη για μια σοβαρή απειλή από την Τουρκία ήταν απόμακρη. Αν και η Τουρκία κατείχε ένα αρκετά ικανό παράκτιο ναυτικό δυναμικό εκείνες τις ημέρες, τα πολεμικά σκάφη τους απλά δεν ήταν

Συνέχεια...

Είναι σαφές ότι για την Τουρκία, η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν την προσεχή Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, θεωρείται – και είναι- πολύ κρίσιμη. Γι΄αυτό και ο τούρκος Πρόεδρος φρόντισε, εν όψει της συνάντησης αυτής, να κάνει κάποιες κινήσεις «κατευνασμού», όπως η πρόσφατη απόφασή του να στείλει πίσω στη …Μόσχα τους Ρώσους αξιωματούχους που εκπαίδευαν στελέχη του τουρκικού στρατού, στη χρήση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Όμως η κίνηση αυτή, συμβολικής κυρίως σημασίας, δεν υπάρχει περίπτωση να μεταβάλλει όχι μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά ακόμα και, αυτό που θα λέγαμε, τα atmospherics, δηλαδή το κλίμα.. Εκλαμβάνεται από την Ουάσιγκτον ως “πολύ λίγο, πολύ αργά», για να θυμηθούμε ένα δημοφιλές σλόγκαν που περιέγραφε τις καθυστερημένες και περιορισμένης εμβέλειας αποφάσεις των Βρυξελλών, την περίοδο της κρίσης της ευρωζώνης.

Πέραν της υπόθεσης των S-400, που παραμένει «καυτή πατάτα» ακόμα και… χωρίς τους Ρώσους αξιωματούχους

Συνέχεια...

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στην τουρκική οπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ας φτιάξουμε μια εικόνα. Ο Ερντογάν και Χουλουσί Ακάρ απλώνουν μπροστά τους έναν χάρτη της ανατολικής Mεσογείου του 1821, άλλον έναν του 1921 και έναν σημερινό. Τι βλέπουν; Στα δικά τους μάτια, βλέπουν μια μικρή χώρα που μεγαλώνει διαρκώς, σπρώχνοντας συστηματικά τη δική τους μεγάλη χώρα προς ανατολάς και φυλακίζοντας την μέσα στα όρια των ακτών της.

Υπενθυμίζω ότι κατά την τουρκική ανάγνωση της ιστορίας, η Ελλάδα είναι μια καινούρια (200 μόλις χρόνων ζωής) χώρα-κατασκεύασμα των δυτικών που δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και πολύ μικρή και αδύναμη για να διεκδικεί ζωτικά συμφέροντα γύρω της. Οι Τούρκοι μουτζουρώνουν με μαρκαδόρο τον χάρτη της ανατολικής Mεσογείου όπως διαμορφώνεται ανά πεντηκονταετία και τρελαίνονται με το θράσος και την πονηριά των καταφερτζήδων Ελλήνων.

Το 1821 βλέπουν μια τοπική εξέγερση στην κάτω άκρη των Βαλκανίων που θα είχε

Συνέχεια...

Όπως έγραψα στο πρώτο μέρος του άρθρου, η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα ένα κράτος που το 1821-30 δημιουργήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ως υπομόχλιο για τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πιστεύουν ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή (σε αντίθεση μ' αυτούς) και ότι τους δυο αιώνες που ακολούθησαν είχε μια συνεπή πολιτική δυτικής περικύκλωσης της Τουρκίας ως πιόνι των Ευρωπαίων.

Ο Χουλουσί Ακάρ που μίλησε για «ελληνικό επεκτατισμό», επαναλαμβάνει απλώς όσα λένε όλοι οι Τούρκοι και όσα ακούνε όλοι οι διπλωμάτες της υφηλίου εδώ και δυο αιώνες.

Πρώτα απ’ όλα οι Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα ένα μικρό και αδύναμο (εδαφικά, δημογραφικά, οικονομικά, στρατιωτικά) κρατίδιο, που από μόνο του δεν θα μπορούσε καν να επιβιώσει, πόσο μάλλον να τους βλάψει. Θα μπορούσαν -θεωρούν- να μας κάνουν μια χαψιά, αν εμείς οι Έλληνες δεν στηριζόμασταν διαρκώς και σκανδαλωδώς από τους Ευρωπαίους ως εντολοδόχοι

Συνέχεια...

1) Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...
"Κατά τη διάρκεια της επόμενης εικοσαετίας βλέπω την Ελλάδα να ενισχύει και να εμβαθύνει περαιτέρω τον ρόλο της ως περιφερειακός ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, διαδραματίζοντας έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης" τούτο δεν είπε κάποιος Έλληνας υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα της Kυριακής.

Η Γερουσία των ΗΠΑ είναι ένας από τους ισχυρούς μοχλούς που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της Υπερδύναμης μαζί με το Υπουργείο των Εξωτερικών και τον Πρόεδρο.

Η άποψη του Μενέντεζ φαίνεται πως περικλείει την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση για τη Δύση. Κατά τη διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου"Τουρκία και Ελλάδα αποτελούσαν τον αδιαίρετο Ν.Α. πυλώνα του ΝΑΤΟ με τη γείτονα να έχει τον σημαντικότερο ρόλο λόγω των

Συνέχεια...

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ