Τετάρτη, 18 Μαίου 2022

 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ

  Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και παρά ορισμένες αρχικές αμφιβολίες, μάλλον λίγων Ευρωπαίων, για τη σκοπιμότητα ύπαρξης της Ατλαντικής Συμμαχίας στις νέες συνθήκες, το ΝΑΤΟ αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη: Επέτρεψε την απορρόφηση των συνεπειών της ενοποίησης της Γερμανίας, η οποία προκαλούσε την ανησυχία όχι μόνο της τότε Σοβιετικής Ενωσης αλλά και δυτικών δυνάμεων, όπως της Γαλλίας και της Βρετανίας. Με τη διεύρυνσή του προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πρόσφερε για μεγάλο διάστημα ένα σταθερό περιβάλλον ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η διεύρυνση ενόχλησε τη Μόσχα, δυσαρεστημένη από την απώλεια της ζώνης επιρροής της, αλλά κάλυψε τις θεμελιώδεις ανάγκες ασφαλείας των μικρών κρατών τα οποία αναδύθηκαν στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπέστησαν κατά καιρούς τις συνέπειες του ανταγωνισμού ή των πρόσκαιρων συμμαχιών Συνέχεια...
 • 1
 • 2

Η σημερινές μας επιλογές


Όποιος στη Χαριλάου Τρικούπη είχε την ιδέα να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το όνομα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μια μόλις εβδομάδα πριν την εκλογή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλος παίκτης. Εστησε μια προσομοίωση εκλογικής μάχης, βάζοντας ως αντίπαλο στον Αλέξη Τσίπρα, το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, τον πράσινο ήλιο!

Οι προβλέψεις της προεδρικής φρουράς στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι θα πετύχουν το στόχο των 100.000 ψήφων. Υπολογίζουν χοντρικά ότι τα 61.600 εγγεγραμμένα μέλη που θα πάνε να ψηφίσουν, θα εγγράψουν με τη σειρά τους, τουλάχιστον, από ένα νέο μέλος. Θεωρητικά φτάνουμε στις 115 χιλιάδες, προεδρικούς ψηφοφόρους. ‘Όση φύρα και αν προκύψει, μέσα από λευκά και άκυρα, τις 100.000 χιλιάδες ψήφους, τις θεωρούν σίγουρες. Αν δε γεννήσουν τίποτα περίεργα νούμερα οι 500 κάλπες των παλιών και οι 500 κάλπες των νέων ψηφοφόρων! Ακόμη κι αν ξεπεράσουν τις 150 χιλιάδες αυτοί που θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο πράσινος ήλιος θα έχει πετύχει την πρώτη νίκη του, για λογαριασμό του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπλέξουν άσχημα τα συστήματα της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συμπλεύσεων, δε θα συμφέρει το Νίκο Ανδρουλάκη. Κι αυτό, γιατί θα εγκλωβίσει τη στρατηγική του και τη δυναμική του να κερδίσει το ζωτικό του χώρο.

Χώρο που ροκάνισε ο Αλέξης Τσίπρας βρίζοντας το κακό ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε και κατάκλεψε τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή έκλεβε όλο το λεκτικό οπλοστάσιο και τη σκηνική παρουσία του ιδρυτή του.

Η σύγκλιση θα είναι επιζήμια για το νέο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη αλλά θα παραμένει ζωτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, ο οποίος θα υποχρεωθεί να κρατάει ζωντανή τη ρητορεία του περί της ανάγκης προοδευτικής διακυβέρνησης που θα έρθει να γκρεμίσει τη δεξιά.

Το πιθανότερο βέβαια σενάριο, είναι να “φάει πόρτα”. από τον Ανδρουλάκη. Γιατί ειλικρινά δε βλέπω πως ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που αντιστάθηκε μέχρις εσχάτων στις αήθεις επιθέσεις και εν συνεχεία στις δήθεν γέφυρες που έριχναν οι Συριζαίοι, αντέδρασε στον εκτσογλανισμό και στη θεσμική καταβαράθρωση θα ανεχθεί μια πολιτική συνδιαλλαγή του Ν. Ανδρουλάκη με τον Αλ. Τσίπρα που κατέβηκε προχθές στην Κρήτη, χέρι χέρι με τον Παύλο Πολάκη για να δηλώσει για άλλη μια φορά σε όλους τους τόνους, ότι δικαιώθηκε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015- 2019.

Αναρτήσεις Τελευταίας Εβδομάδας

 • Ο Πρωθυπουργός, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο


  Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής το κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται,

  Συνέχεια...
 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ


  Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και παρά ορισμένες αρχικές

  Συνέχεια...
 • Οι πολλές ζωές της κυβέρνησης


  Υπάρχουν δυο λόγοι στους οποίους, οφείλεται η αδιανόητη αντοχή που

  Συνέχεια...
 • Η ένοχη κενολογία


  Υπάρχει συλλογική ενοχή; Ή ο νομικός καταλογισμός και η ψυχολογική

  Συνέχεια...
 • Ο πόλεμος και οι εκλογές


  Θα ήταν ένα μικρό μνημείο πολιτικού σουρεαλισμού: Ενα κόμμα δημιουργεί

  Συνέχεια...
 • Μπλέξαμε


  O πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα έχει χρονική διάρκεια

  Συνέχεια...
 • Φτωχοί άνθρωποι


  Ο Γουίλιαμ Βόλμαν για τη φτώχεια, οι θεωρήσεις του Άνταμ

  Συνέχεια...
 • Ο Σύριζα και οι κρατικοποιήσεις - Ηθοποιία ή υποκρισία;


  Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε, μια σειρά από στελέχη του Σύριζα

  Συνέχεια...
 • Η ήττα Τσίπρα από τον πράσινο ήλιο


  Όποιος στη Χαριλάου Τρικούπη είχε την ιδέα να διεξαχθεί η

  Συνέχεια...
 • ΕSG makes the world go round..


  Παλαιότερα λέγαμε ότι το χρήμα κινεί τον κόσμο, αλλά το

  Συνέχεια...
 • 1