Τετάρτη, 18 Μαίου 2022

 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ

  Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και παρά ορισμένες αρχικές αμφιβολίες, μάλλον λίγων Ευρωπαίων, για τη σκοπιμότητα ύπαρξης της Ατλαντικής Συμμαχίας στις νέες συνθήκες, το ΝΑΤΟ αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη: Επέτρεψε την απορρόφηση των συνεπειών της ενοποίησης της Γερμανίας, η οποία προκαλούσε την ανησυχία όχι μόνο της τότε Σοβιετικής Ενωσης αλλά και δυτικών δυνάμεων, όπως της Γαλλίας και της Βρετανίας. Με τη διεύρυνσή του προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πρόσφερε για μεγάλο διάστημα ένα σταθερό περιβάλλον ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η διεύρυνση ενόχλησε τη Μόσχα, δυσαρεστημένη από την απώλεια της ζώνης επιρροής της, αλλά κάλυψε τις θεμελιώδεις ανάγκες ασφαλείας των μικρών κρατών τα οποία αναδύθηκαν στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπέστησαν κατά καιρούς τις συνέπειες του ανταγωνισμού ή των πρόσκαιρων συμμαχιών Συνέχεια...
 • 1
 • 2

Η σημερινές μας επιλογές


O πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα έχει χρονική διάρκεια αρκετών μηνών ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνεται και βαθαίνει η σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας και κατά τους ειδικούς δεν υπάρχει πρακτικά δυνατότητα να αλλάξει αυτή η εξάρτηση πριν περάσει τουλάχιστον μια διετία
Ο πόλεμος μετέβαλε βίαια τις ισορροπίες στην αγορά ενέργειας χωρίς η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη να διαχειριστεί μια κρίση αυτής της έντασης. Η διεθνής αγορά φυσικού αερίου είναι κορεσμένη και ασφαλώς δεν είναι έτοιμη για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου σε περίπτωση που σταματήσει η παροχή του προς τις χώρες της ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ανακοινώνονται συνεχώς νέα “κύματα” κυρώσεων από τη Δύση , δύο ρωσικές τράπεζες παραμένουν στο απυρόβλητο καθώς έχουν εξαιρεθεί προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές που αφορούν ενεργειακές προμήθειες της ΕΕ.

Η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται χωρίς να ανταποκρίνεται αναλόγως η προσφορά και αυτή η ανισορροπία (εκτός φυσικά από την άνοδο των τιμών) φέρνει στο τραπέζι και διάφορα ανησυχητικά σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν που αποκάλυψε η ισπανική «El Pais» για την περίπτωση ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν πως συζητούνται μέτρα όπως τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα, Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις, μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, περιορισμός των αεροπορικών ταξιδιών και άλλα ανάλογα που η Δύση έχει να ζήσει από την ενεργειακή κρίση του 1973.

Παρακολουθώντας αυτές τις συζητήσεις μεγάλοι ξένοι fund managers αρχίζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες (καθώς τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού) να επιλέξουν να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση ώστε να περιοριστεί η ζήτηση σε καύσιμα και με αυτόν τον τρόπο να αποκατασταθεί κάπως η διαταραγμένη ισορροπία.

Αν και οι συνθήκες είναι διαφορετικές, υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των όσων συνέβησαν τη δεκαετία του 1970. Και τα βασικά συμπεράσματα από τις κρίσεις του 73 και του 79 είναι ότι δεν ξαναείδαμε τις τιμές του μαύρου χρυσού στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης, ο εκτροχιασμός των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών στα περισσότερα κράτη και το γεγονός ότι (ως συνήθως) οι αδύναμοι οικονομικά ήταν και οι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κρίσης.

Αναρτήσεις Τελευταίας Εβδομάδας

 • Ο Πρωθυπουργός, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο


  Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής το κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται,

  Συνέχεια...
 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ


  Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και παρά ορισμένες αρχικές

  Συνέχεια...
 • Οι πολλές ζωές της κυβέρνησης


  Υπάρχουν δυο λόγοι στους οποίους, οφείλεται η αδιανόητη αντοχή που

  Συνέχεια...
 • Η ένοχη κενολογία


  Υπάρχει συλλογική ενοχή; Ή ο νομικός καταλογισμός και η ψυχολογική

  Συνέχεια...
 • Ο πόλεμος και οι εκλογές


  Θα ήταν ένα μικρό μνημείο πολιτικού σουρεαλισμού: Ενα κόμμα δημιουργεί

  Συνέχεια...
 • Μπλέξαμε


  O πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα έχει χρονική διάρκεια

  Συνέχεια...
 • Φτωχοί άνθρωποι


  Ο Γουίλιαμ Βόλμαν για τη φτώχεια, οι θεωρήσεις του Άνταμ

  Συνέχεια...
 • Ο Σύριζα και οι κρατικοποιήσεις - Ηθοποιία ή υποκρισία;


  Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε, μια σειρά από στελέχη του Σύριζα

  Συνέχεια...
 • Η ήττα Τσίπρα από τον πράσινο ήλιο


  Όποιος στη Χαριλάου Τρικούπη είχε την ιδέα να διεξαχθεί η

  Συνέχεια...
 • ΕSG makes the world go round..


  Παλαιότερα λέγαμε ότι το χρήμα κινεί τον κόσμο, αλλά το

  Συνέχεια...
 • 1